· 

Schoon...?!?

In mijn hoofd zitten allemaal losse eindjes... en nee dat komt niet door de losse schroeven :) Deze losse eindjes hebben betrekking op verschillende thema's, onderwerpen en personen. Het losse eindje wat mij de afgelopen periode bezighoudt is het woord 'schoon'.

Mijn vraag aan jou is dan ook meteen: wat betekent schoon voor jou?

 

Als Encyclo.nl al dertien definities van 'schoon' telt hoe moet ik er dan nog wijs uit komen? Maar goed wat zegt het wereldwijde web over het woordje  'schoon'? Het woord betekent mooi, niet vies, rein, zonder beperkingen, net, proper, zuiver, zonder stof, zonder viezigheid of vlekken, fraai, helder, milieuvriendelijk en bekoorlijk.

 

Verleden, heden en toekomst

Misschien herken jij het wel, maar gaandeweg de route naar volwassenheid  verandert jouw visie nog wel eens en zo is mijn visie over schoon gaandeweg de jaren drastisch gewijzigd. Als jij tijd en zin hebt neem ik jou graag mee even terug in de tijd, vertel ik jou hoe ik nu over 'schoon' denk en wat mijn 'schone' dromen zijn.

Verleden

Ik ben dit stuk tekst al een aantal keer met de woorden: toen ik jong was begonnen. Maar damn ik kan die tekst echt nog niet laten staan. Voor mijn gevoel ben ik namelijk nog best jong. Dat mijn kinderen dat niet zo vinden laat ik achterwege. Daar gaat het nu ook eigenlijk niet om... Ik ga het ook niet classificeren of in jaren onderbrengen, maar laten wij zeggen dat ik een aantal jaar geleden ervan overtuigd was dat het woord 'schoon' de volgende betekenis had:

  1. SCHOON van opgeruimd: als er niets op de vloer ligt, jouw kleding netjes is opgevouwen en jouw bed is opgemaakt.
  2. SCHOON van zonder vlekken: als jouw witte blouse geen gele vlekken vertoond en er geen grasvlekken op jouw jeans zitten.
  3. Én SCHOON van mooi; dat heb je als jij een Belgisch vriendje hebt, die noemt jou dan 'schoon'. En geloof mij dat is heel erg wennen als 'schoon' voor jou betekenis 1 en 2 heeft ;)

Heden
Vanaf medio 2015 betekent schoon heel wat anders voor mij, want sinds die tijd ben ik besmet met het schoonmaakvak-virus. Ehm misschien is dit een nieuw woord voor galgje of scrabble, ik kan het echt niet beter uit te leggen. Het schoonmaakvak-virus heeft als bijwerking dat jij (lees ik als ontwetende)  dus een andere visie krijgt op de betekenis van het woord schoon.

  1. Schoon is op bepaalde plekken en in bepaalde situaties van essentieel belang en speelt zeker een rol in de beleving
  2. Niet iedereen is in staat om voor een schone omgeving te zorgen; hier is toch echt specifieke kennis en kunde voor nodig. Schoonmaak is dus wel degelijk een vak!
  3. Eerder had ik niet eens door wat voor een vooroordeel ik ten opzichte van het beroep schoonmaker, maar daarmee ook tegelijkertijd voor de mens achter de vakman/-vrouw had. Ik had eerder het beeld dat wanneer jij niet meer weet wat jij moet doen, jij dan maar schoonmaker wordt. Nu ik drie jaar meedraai en mijn collega's beter heb leren kennen, schaam ik mij wel degelijk voor dat vooroordeel. Ik probeer dit sindsdien op allerlei mogelijke manier recht te zetten (denk aan de introductie van De Dag van de Schoonmaker). Want believe me, wat een mooie mensen zijn onze collega's. Zij zetten zich dag in dag uit zich in om voor ons huis, kantoor, school en zorginstelling schoon te maken. Zij zijn het toppunt van dienstbaar en maken schoon met trots, hiervoor verdienen zij respect. Zonder hen zou Nederland, wat zeg ik, de wereld er minder mooi uitzien. Onze collega's zijn zeker niet zo maar de schoonmaker en ik roep jullie allemaal op om het volgende te doen: loop jij over straat, door jouw kantoor, ben jij op school óf breng jij een bezoek aan een familielid in het ziekenhuis én kom jij dan een schoonmaker tegen; groet hem of haar en mocht zijn/haar tijd het toelaten; zeg dan bedankt!

Dit is wat schoon nu voor mij betekent....niet een woord alleen, maar een begin van iets veel mooiers. Schoonmaker is een beroep, een vakmanschap!

Toekomst
Mijn gedachten dwalen steeds vaker ook af naar wat de toekomst ons of mij nog gaat brengen. Een aantal overpeinzingen houden mij dan wel al stiekem bezig en dan krijgt schoon weer een hele andere betekenis...

  1. Want hoe lang zijn wij als wereldgebruikers nog in staat om onze aarde schoon genoeg te houden voor de generaties die wij nu grootbrengen? Is het niet tijd dat wij eens meer aandacht gaan besteden aan circulariteit? Dat wij duurzaam ondernemen niet meer als marketing tool inzetten maar daadwerkelijk gebruiken om de wereld een stukje schoner te maken.
  2. Hoe lang duurt het voordat mijn puberende zoon iedere dag een schone kamer heeft in plaats van alleen vlak voor het weekend want anders mag hij geen matties uitnodigen?
  3. En met de familiegeschiedenis of de genetische zwakheden in gedachten, vraag ik mij ook met enige regelmaat af hoe lang mijn lijf nog schoon blijft. Blijven mijn vaten lang genoeg schoon om mijn hart nog tot in de eeuwigheid te laten kloppen? Blijft mijn lijf schoon van andere nare ziektes die mijn levensduur kunnen verkorten... Want ik houd zo ontzettend veel van mijn leven, van onze kinderen, vriendje (hihi) en familie, van de vrienden om ons heen en van alles wat ik doe en mee mag maken.

Ben jij er nu nog steeds? Dan rest mij de volgende vraag...wat betekent schoon voor jou? #durftevragen